Koopgids 2023: Wat Is De Lekkerste Fairtrade Koffie? (2023)

Koopgids 2023: Wat Is De Lekkerste Fairtrade Koffie? (1)

Je wilt koffie drinken zonder schuldgevoelens.

Met het Fairtrade keurmerk geniet je van eerlijke koffie. Zo ontvangt de koffieboer een eerlijke prijs én kunnen toekomstige generaties ook koffie blijven drinken.

Maar smaak is natuurlijk ook belangrijk.

De zoektocht naar eerlijke en lekkere koffie begint hier. Laat je begeleiden door ons overzicht met de lekkerste Fairtrade koffie.

Laten we beginnen..

Allereerst, een korte uitleg wat Fairtrade koffie nu precies is:

Fairtrade koffie is door Max Havelaar in het leven geroepen in de jaren 80 door de ineengestorte marktprijs van de Mexicaanse koffieboeren. Met dit keurmerk kun je in één oogopslag zien of koffie op een eerlijke wijze geproduceerd en verhandeld is.

1. De beste bonen voor een pittige koffie

Wordt jij niet wakker zonder een intense en pittige kop koffie? Dan is de Cento% Fairtrade koffie iets voor jou.

 • Melange uit Zuid-Amerika
 • 100% arabica
 • Mooie cremelaag
 • Donker gebrand
 • Pittige smaken

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar in bonen.

2. De beste bonen voor espresso

Dankzij een perfecte combinatie van robusta en arabica Fairtrade bonen van Café De Origen geniet je van een gebalanceerde espresso met cremalaag.

 • Melange uit Zuid-Amerika
 • Mooie cremelaag
 • Medium gebrand
 • Intense van smaak
 • Gebalanceerde smaken

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar in bonen.

3. De beste bonen voor filter

Deze Fairtrade Original SnelFilter is perfect voor een filter-koffiezetapparaat of handmatige filter methoden. Krachtig van smaak dankzij een klein percentage aan robusta koffie.

 • Snelfilterkoffie
 • Cacao, noten en chocolade.
 • Guatemala, Nicaragua en Oeganda
 • Melange van Robusta en Arabica
 • Volle en krachtig van smaak
Koopgids 2023: Wat Is De Lekkerste Fairtrade Koffie? (4)
(Video) $2,400 Social Security Boost - New Details & Updates

4. De beste bonen voor decafé

Deze Celeste D’ORO Decaf koffiebonen beschikken niet over het Fairtrade keurmerk, maar zijn wel klimaatneutraal geproduceerd en beschikken over het Rainforest keurmerk.

 • Volle, zachtzoete body en hinten van rijp fruit.
 • Klimaatneutraal
 • Rainforest keurmerk
 • Cafeïnevrije bonen
 • Geschikt voor een volautomaat

5. De beste bonen voor een volautomaat

De Redbeans Gold Label is dé perfecte melange voor een smaakvolle espresso’s of cappuccino uit een volautomatische koffiemachine.

 • Biologisch
 • 100% arabica
 • Volle body
 • Ethiopië en Zuid-Amerika
 • Rood fruit & chocolade hinten

Verkrijgbaar op koffievoordeel. Beschikbaar in bonen.

Wat is Fairtrade koffie?

Fairtrade Nederland is een wereldwijde beweging en keurmerk, waarmee je in een oogopslag kunt zien of koffie en andere levensmiddelen op eerlijke wijze geproduceerd en verhandeld is. Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen kwam dit keurmerk tot stand door Max Havelaar in de jaren 80. Ondanks dit geweldige initiatief moeten we helaas constateren dat er vandaag de dag nog weinig veranderd is. Veel koffie wordt opgekocht door grote multinationals waardoor de koffieboeren nog steeds geen eerlijke prijs voor hun koffie ontvangen.

Fairtrade is in meer dan 30 landen actief, bijna 2 miljoen koffieboeren zijn onderdeel van het programma en wereldwijd zijn er 35.000 soorten Fairtrade producten verkrijgbaar. [bron: fairtrade Nederland]

Bekijk onze testresultaten met de lekkerste koffiebonen.

Richtlijnen fairtrade koffie

De stichting Fairtrade Nederland bepaald wanneer een koffiemerk aan de richtlijnen voldoet en dus een Fairtrade keurmerk ontvangt. Wanneer je een Fairtrade keurmerk op de verpakking ziet, weet je dat de koffiebonen aan de volgende richtlijnen voldoen:

 • Fairtrade minimumprijs: hiermee weet je zeker dat de koffieboer zijn kosten kan dekken. Dit is een soort vangnet voor de koffieboer om te voorkomen dat de boer verlies draait. De koffieboer ontvangt altijd de marktprijs wanneer deze hoger is dan de minimumprijs.
 • Het koffiemerk betaald een premie aan cooperatie waar de boer lid van is. De coöperatie beslist op democratische wijze hoe deze premie besteedt wordt.

Verkoopt Fairtrade zelf ook koffie?

Nee, Fairtrade is een onafhankelijke non-profit stichting. Ze verkopen zelf geen producten en richten zich alleen op kleine boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om ervoor te zorgen dat de boeren een eerlijke prijs ontvangen.

Is Fairtrade koffie hetzelfde als biologische koffie?

Nee, bij biologische koffie worden geen synthetische meststoffen of bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de product van koffie. Bij Fairtrade koffie draait het meer om de minimumprijs die de koffieboer ontvangt per kilo koffiebonen.

Koffiemerken met Fairtrade keurmerk

Inmiddels zijn er heel wat bekende koffiemerken met het Fairtrade keurmerk. Op de verpakking staat het logo van het keurmerk vermeld. Hieronder benoemen we een aantal koffiemerken, maar er zijn er uiteraard veel meer met het fairtrade keurmerk.

 • Huismerken zoals Aldi, Jumbo, Lidl, ah, Plus
 • Starbucks
 • Fair Trade Original
 • Simon Levelt
 • Ten Have

Wat is duurzame koffie?

Bij duurzame koffie, ook wel verantwoorde koffie genoemd, wordt de koffie op een verantwoordelijke wijze geproduceerd. Bij het proces wordt rekening gehouden met de koffieboer (fairtrade keurmerk) en het milieu (Rainforest Alliance).

Ander keurmerken

Naast het Fairtrade keurmerk zijn er ook andere keurmerken voor eerlijke koffie. Naast deze keurmerken heb je ook koffiebranderijen die de koffie direct bij de boer kopen en eerlijke afspraken maken met de koffieboeren zelf. De volgende koffie keurmerken zijn het meest bekend:

(Video) ULEZ News: C40 Cities Agenda & Don't Change Car Now - or you'll LOSE £££!

Wat is het Rainforest Alliance keurmerk?

Het Rainforest Alliance keurmerk helpt lokale koffieboeren met het produceren van koffiebonen op duurzame wijze en voorkomt uitbuiting door focus op korte wijnwinst. De insteek is een langetermijnvisie zodat iedereen over 20 jaar nog steeds kan genieten van goede koffie.

Wat is het UTZ certified keurmerk?

Met het UTZ certified keurmerk kun je er met een gerust hart van uitgaan dat de koffie eerlijk verhandeld is. Het keurmerk staat voor duurzame landbouw en voor een eerlijke prijs voor de koffieboeren. Het geeft de boeren een betere onderhandelingspositie in de wereldwijde koffiemarkt.

Direct trade koffie

In de laatste jaren zijn er behoorlijk wat koffiebranderijen in Nederland bijgekomen, voornamelijk mirco-koffiebranderijen die op kleine schaal koffiebranden. Veel van deze branderijen doen misschien niet aan een fairtrade keurmerk. Er zitten kosten verbonden om het keurmerk te krijgen, wat natuurlijk logisch is. In plaats daarvan zetten ze een direct trade handel op met de koffieboer. Zo kunnen ze de kwaliteit van de koffie waarborgen en krijgt de boer een eerlijke prijs.

In hoeverre de koffiebranderij betrokken is bij de productie van de koffie verschilt per branderij. Zij maken zelf afspraken met koffieboeren of met boerencoöperaties. Vaak kun je op de website van de koffiebranderij lezen wat ze doen voor de welzijn van de koffieboer en duurzaamheid.

Op zoek naar de beste koffiebonen aanbiedingen, een koffiebonen proefpakket of een koffie abonnement?

Koopgids 2023: Wat Is De Lekkerste Fairtrade Koffie? (7)

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te beoordelen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:

4.7 uit 5 gebaseerd op 10 beoordelingen.

Veelgestelde vragen

Wat is fairtrade?

Fairtrade Nederland is een wereldwijde beweging en keurmerk, waarmee je in een oogopslag kunt zien of koffie en andere levensmiddelen op eerlijke wijze geproduceerd en verhandeld is.

Is Fairtrade koffie een merk?

Nee, Fairtrade is een keurmerk.

(Video) Landlords Deserve Tips - Very Really Good #212

Wat van richtlijnen voldoet Fairtrade koffie aan?

De boer ontvangt een minimumprijs én het koffiemerk betaalt een premie aan coöperatie waar de boer lid van is. De coöperatie beslist op democratische wijze hoe deze premie besteedt wordt.

Wat is de beste Fairtrade koffie?

Jaarlijks test ik diverse soorten koffie. Op mijn site laat ik jou mijn TOP-5 met de beste Fairtrade koffiebonen uit 2023 zien.

Overige testen 2023

Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuzes. Bekijk de resultaten van onze beoordelen en ontdek welke het beste bij jou past.

TOP-5 Arabica bonen

Testresultaten 2023

Met 100% arabica koffiebonen proef je fruitige smaken en bevat de koffieboon meer antioxidanten.

Bekijk deze TOP-5

TOP-5 Decafé bonen

Testresultaten 2023

Met cafeïnevrije koffiebonen is de cafeïne uit de bonen verwijderd. Perfect als je jouw inname wilt verminderen.

Bekijk deze TOP-5

TOP-5 Espresso bonen

Testresultaten 2023

Op zoek naar espresso koffiebonen voor een volautomaat of pistonmachine? Deze TOP-5 helpt jou op weg.

Bekijk deze TOP-5

TOP-5 Filterkoffie

Testresultaten 2023

Maak je gebruik van handmatige zetmethoden? Deze TOP-5 met de beste filterkoffie helpt je op weg.

Bekijk deze TOP-5

TOP-5 Fairtrade bonen

Testresultaten 2023

Eerlijke koffie kopen? Bekijk onze TOP-5 met de lekkerste Fairtrade koffiebonen.

Bekijk deze TOP-5

TOP-5 Gemalen koffie

Testresultaten 2023

Filter-koffiezetapparaat? Bekijk onze TOp-5 met de lekkerste voorgemalen koffie.

Bekijk deze TOP-5

TOP-10: alle soorten bonen

Testresultaten 2023

Op zoek naar de lekkerste koffiebonen? Bekijk dan onze TOP-10 met verschillende soorten koffiebonen en laat je verassen.

Bekijk deze TOP-10
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated: 03/07/2023

Views: 6608

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.